Toni Catany. D’anar i tornar

</>

 

Anna Romagosa

Toni Catany (1942-2013) és un fotògraf ben conegut arreu i en aquesta exposició, inaugurada el 14 de març de 2016 a La Pedrera, hi trobem una extensa revisió dels seus treballs. D’anar i tornar és la primera mostra de caràcter retrospectiu que s’ha fet des de la seva mort i interessarà tant als qui el coneixen (ja que compta amb obres inèdites) com als qui puguin ara descobrir-lo. Les fotografies de Catany agraden arreu, potser perquè traspuen quelcom molt íntim i personal. L’art genera emocions i l’obra de Catany n’és un bon exemple.

Hi trobem retrats de diferents èpoques i indrets (Carib, Índia, Mediterrani), les seves precioses natures mortes -que gairebé es confonen amb teles pintades-, paisatges, nus, alguns llibres que va autoeditar, altars, objectes, les seves càmeres fotogràfiques i la sèrie de fotografies Barques i peixos que va realitzar al seu estudi l’any de la seva mort. Inclou mostres de la seva fotografia experimental amb tècniques diverses, com l’antiga tècnica del calotip o de la polaroid transportada.

Toni Catany d’anar i tornar ens connecta amb el fotògraf viatger que anava pel món amb els ulls ben oberts i que buscava la bellesa arreu; suggereix la possibilitat de retrobar-se i retrobar els altres, a vegades en els petits objectes que condensen emocions, records o fantasies. La seva obra ens porta d’una banda a un procés introspectiu i de l’altra a un interès en el món que ens envolta. Catany integra el món intrapersonal i interpersonal, i ens acosta a unes experiències estètiques que estimulen pensament i fantasia.

La seva obra fotogràfica, d’una estètica molt personal, íntima i gairebé pictòrica, és molt àmplia. Les imatges de Catany tenen una estètica que ens connecta amb nosaltres i amb els altres, amb el dins i el fora, l’aquí i l’allà, els vincles i la memòria. L’experiència estètica sempre ens transforma: la visita a l’exposició deixa una empremta de benestar i estimula la creativitat.

Si us heu perdut l’exposició a La Pedrera, la podreu veure a Madrid del 16 de novembre al 15 de gener de 2017 a la Sala Canal de Isabel II. També podeu fer-hi una ullada en aquests enllaços a Youtube:

 

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Mirades