Presentació del llibre “Wilfred Bion: Seminaris i supervisió a Los Angeles”, a la SEP

Wilfred Bion

El divendres 27 de Novembre de 2015, va tenir lloc a la SEP la presentació del nº 15 de Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental.

Esperança Castell en nom de Monografies va explicar el procés de col·laboració entre diferents entitats que va cristal·litzar amb la traducció al català del llibre “Wilfred Bion : Seminaris i supervisió a Los Angeles”, editat per Joseph Aguayo i Barnet Malin.

Castell va ressaltar la iniciativa de traducció per part del grup de Bion que dirigeix Antònia Grimalt i la valuosa  col·laboració de la SEP en fer-lo possible.

La SEP, a través del CAPSA va promoure la vinguda a Barcelona del Dr Aguayo els dies 27 i 28 de juny de l’any 2014. Tanmateix, el grup de Bion en col·laboració amb la SEP, va organitzar una conferència i un taller, a càrrec del Dr Aguayo en el que van participar uns 90 col·legues de la  SEP i altres professionals invitats.  En aquestes trobades es va poder escoltar Bion en directe a través de cintes registrades i es van utilitzar diferents materials traduïts pel grup de Bion.

Castell va agrair des de Monografies, la tasca de la Dra. Antònia Grimalt com a coordinadora de l’edició en català. També va donar les gràcies a l´Editorial Montflorit perquè no ha regatejat esforços fins aconseguir oferir un llibre bonic i agradable de llegir. La representant de Monografies va acabar la seva intervenció ressaltant la posada en comú de l’esforç de moltes persones que durant un parell d’anys han treballat per la sortida a la llum del llibre. Antònia Grimalt  va fer una intervenció molt amena- treballada amb anterioritat al grup de Bion- i va presentar el llibre, intercalant les mencions al text amb els fragments d’àudio, que van possibilitar escoltar al propi Bion impartint els Seminaris.

Antònia Grimalt, comentà l’interès actual pel pensament de Bion evidenciat en les nombroses publicacions sobre aquest autor. I l’especial valor  d’aquesta publicació ja que  mostra un moment de transformació en la seva vida i  pensament que  posa de manifest un home  que, com li passava a Freud, no li feia por revisar tot allò que pensava que sabia en una recerca que evolucionava sempre cap a la veritat. Ens retraten un Bion lluitant amb les seves idees sobre la memòria, el desig, O, K i F, i enlloc més, Bion presenta tant àmpliament la seva comprensió del material clínic.

Va seguir amb una breu història en relació a l’interès per la teoria kleiniana de quatre joves psicoanalistes de Los Angeles que volien complementar i ampliar la seva formació, basada exclusivament en la psicologia del Jo. I d’aquí la iniciativa d’invitar analistes Britànics. Bion fou el primer analista Kleinià convidat a viure i treballar a Los Angeles.

En relació al contingut del llibre, Grimalt comentà que aquest seminaris mostraven treballs en curs en relació amb les idees incipients de Bion del “últim” període. La seva ruta alternativa era tenir en compte el treball a nivell clínic amb les implicacions tècniques derivades del seu treball conceptual. Així, Bion dedica gran part de la seva atenció a la noció de “continent/contingut”, i també a la identificació projectiva, especialment en relació al treball amb pacients psicòtics i amb trastorns mentals severs. També revisa la seva idea del “místic” i del “establishment”, com una variació addicional de la relació “continent/contingut”. La generosa presentació de casos clínics, per altra banda tan escassos en la resta de la seva obra, va donar lloc a intercanvis molt vius amb els participants que també es van animar a associar experiències amb els propis pacients. En conjunt, aquestes presentacions clíniques són fascinants, clares, i es presenten amb una mínima quantitat d’argot conceptual.

Un dels casos destacables era l’extensa discussió clínica sobre els pacients “psicòtics borderline” tot oferint l’exemple viu i dramàtic del seu treball analític amb una dona jove, tempestuosa i explosiva, que traspuava odi de cada porus de cos i ment. Bion enfocava els estats del jo primitiu des de la perspectiva kleiniana que els infants neixen amb una capacitat rudimentària de relació d’objecte, concebuda aproximadament en termes de la seva relació fantasmàtica amb el cos matern. A més a més de les posicions kleinianes ben conegudes sobre la identificació projectiva i els estats psicòtics, també va desenvolupar la idea de com els pacients psicòtics ataquen les seves pròpies ments i percepcions. Sostenia que la comunicació psicòtica reflecteix aquest trastorn del pensament, i per tant podria ser útil treballar  analíticament amb aquests tipus de pacients. Així mateix es va centrar en com les persones psicòtiques sovint confonen els pensaments omnipotents amb accions, i quan es requereix reflexió, sovint apareix acció en lloc de pensament.

La manera de parlar directa i clara de Bion amb un mínim d’argot conceptual contrasta molt amb l’estil d’escriure dens i opac que s’evidencia en les monografies epistemològiques del mateix període En aquests seminaris, Bion gairebé no fa referència a símbols abstractes o a al·lusions matemàtiques. La qual cosa fa que, tot i plantejar idees revolucionàries, sigui un llibre assequible , valuós que transmet experiència clínica i fomenta pensament.

Com comenta Castell a la introducció, vam tenir ocasió de escoltar la veu de Bion a través de fragments d’aquests seminaris.

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Llibres