Presentació del llibre de Robert Caper “Bion i els pensaments massa profunds per a les paraules”

Robert Caper amb Elena Fieschi i Antònia Grimalt.

El proppassat dia 2 de desembre del 2021 va tenir lloc a la seu de la SEP la presentació del llibre de Robert Caper Bion i els pensaments massa profunds per a les paraules editat per l’associació Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental (MPPSM).

La presentació es va fer amb doble format presencial i online. Es va comptar amb la presència de l’autor que, des de Nova York on viu i connexió per Zoom, va poder explicar el pensament de fons que lliga els diferents capítols d’aquest seu quart llibre. Després es va establir un diàleg amb els assistents.

A l’inici dos companys de l’equip editor i de traductors van resumir els dos primers capítols del llibre. Aquests versen sobre el que l’autor anomena comunicació de cant-i-dansa i la seva funció en la creació del món intern. (En aquest enllaç podreu llegir el capítol 2 d’aquest text: https://www.monografies-psicoanalisi.cat/cant-i-dansa-i-el-mon-intern/).

Primeres comunicacions entre mare i bebè

D’acord amb el que es dedueix de les observacions fetes per Condon & Sander i altres psicòlegs del desenvolupament, les primeres comunicacions entre mare i bebè tenen lloc a un nivell de cant i dansa. S’observa que els bebès responen a la musicalitat de la veu de la mare amb moviments facials i corporals i una i altre s’acorden, s’acoplen. Aquest fenomen és mutu. I és en aquest nivell que es traspassen les comunicacions bàsiques i els estats d’ànim que de mica en mica aniran construint el món intern del nounat.

Aquest és un fenomen universal almenys i que s’hagi observat en els humans, i és present tot el llarg de la vida. Els interlocutors busquen la manera d’emmotllar-se l’un a l’altre en una forma primerenca i inconscient de comunicació que està en la base de la suggestió.

Tractament psicoanalític

Caper planteja que el tractament analític no pot evitar la suggestió. És a dir, no pot evitar les pressions que un i altre membre de la parella analítica exerceixen sobre l’altre amb la finalitat de fer-lo dansar al so de la seva música. Desenganxar-se de les tendències inconscients  a utilitzar la suggestió, a fer que l’altre s’ajusti a allò que un vol, és una de les tasques essencials del procés analític.

L’autor elabora en el seu llibre les idees de Bion de qui és un excel·lent coneixedor i les formula de nou de manera didàctica i entenedora. Així mateix s’ocupa novament de la relació entre ciència i psicoanàlisi així com de l’ofici de psicoanalista, temes de què també s’havia ocupat en el seu llibre anterior Construir en la foscor, publicat en la mateixa editorial.

Per saber-ne més

Consulteu el web de Monografies de Psicoanàlisi: https://www.monografies-psicoanalisi.cat i la seva botiga online.

 

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Llibres