Música i paraules 2. Nou enregistrament de Jaume Aguilar

Jaume Aguilar, metge compositor, psiquiatre i psicoanalista didacta de la SEP, acaba d’enregistrar un segon CD titulat Música i Paraules 2, on recull les seves darreres composicions musicals, totes molt inspirades i riques de registres. En aquest segon disc i com destaca el director musical Xavier Garcia en la presentació, Aguilar al mateix temps que explora noves harmonies més xocants, ens presenta peces d’inspiració ‘bachiana’, així com melodies dolces, fresques, mediterrànies i expressives de deliciosa escriptura coral. En la majoria de les seves obres la paraula dels poetes és present (M. Victòria Oliva, Joana Raspall, Jordi Sala, Esperança Castell) com a una font d’inspiració que acompanya la seva creativitat musical, d’aquí ve el títol de l’enregistrament. Encara que, de fet, la veritable matèria d’on surt la música d’Aguilar és l’emoció mateixa en les seves variades expressions i presentacions vitals.

Fem una brevíssima presentació de les obres d’aquest enregistrament.

Caminant per un somni, és una impressionant peça instrumental per a piano que evoca el desenvolupament d’un somni d’angoixa i consol ensems, dedicada al mestre i amic Pere Folch. Besada d’ona es desenvolupa com un cànon que evoca el moviment d’un mar neguitós i enrabiat davant del desastre humanitari que segueix succeint a les seves aigües front a una terra massa indiferent. La neu promesa s’inspira en un haiku de Jordi Sala i una peça de Bach resultant una bella obra per a instruments de corda i dues veus. Les petites s’han posat a jugar, honorant Bach, evoca el joc infantil de fet i amagar, amb dues petites fugues que es barregen jugant l’una amb l’altra. Litaney és una versió coral amb una adaptació del text feta pel mateix autor de la peça homònima de Franz Schubert. La nit de Nadal, sobre el poema del mateix nom de Joana Raspall, és un coral per a quatre veus mixtes. Cicle cançons d’amor està constituït per cinc peces per a violí i soprano que canten l’amor entre un home i una dona, sobre els corresponents haikus de J. Sala. Per un pessic de sorra correspon al mateix cicle de cançons d’amor, en aquest cas de caire contemplatiu, obra coral per a quatre veus mixtes. A l’amic, és una obra dedicada a la memòria d’un amic desaparegut, un homenatge a la seva amistat i als moments compartits. I finalment, Endavant, sobre un poema d’afirmació de Joana Raspall, combina dos estils diferents que no desvelarem per no espatllar la grata sorpresa que s’hi trobarà l’oïdor.

Com es pot veure en aquest resum els temes de Jaume Aguilar abasten les diverses experiències de la vida des de l’amistat i el goig pels moments compartits, a l’angoixa i la pena per la pèrdua, passant pel consol del retrobament en somnis, l’agraïment pel rebut, la solidaritat front al sofriment dels més desprotegits, l’alegria dels infants en el joc, l’amor, el reconeixement als mestres. La seva humanitat i la seva professió traspuen en totes les obres que ens ofereix.

El seu web (www.jaumeaguilar.cat), d’una factura impecable i delicada, ofereix a banda l’obra que estem presentant, l’enregistrament del seu primer recull Música i Paraules 1, així com l’obra musical, de dansa i poesia, que Jaume Aguilar va idear i impulsar, Sorra freda, obra solidària i de sensibilització sobre la tragèdia dels refugiats que pateixen i moren al mar Mediterrani. També ens hi ofereix l’obra sardanista del seu germà Enric Aguilar. A les peces corresponents als dos àlbums de Música i Paraules l’oïdor pot escoltar i seguir al mateix temps la partitura a mesura que la música va avançant. Les partitures són d’accés directe i es poden descarregar. Jaume Aguilar s’ha sabut acompanyar de joves músics i intèrprets d’una altíssima preparació i qualitat musical, en un enregistrament d’una qualitat tècnica impecable.

Des de Monografies de Psicoteràpia, Psicoanàlisi i Salut Mental felicitem l’autor per aquesta nova mostra del seu treball creatiu al qual accedireu directament des de l’enllaç www.jaumeaguilar.cat/musica-i-paraules-2 . Animem els usuaris del nostre lloc web a gaudir de la seva música i divulgar-la.

 

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Mirades