Descripció
SOLAPA:
John Steiner pertany a la segona generació de psicoanalistes kleinians de més productivitat. El seu pensament i treball analítics queden reflectits en nombrosos articles publicats a diferents revistes especialitzades i en el seus llibres. Entre nosaltres és prou conegut el de Replegaments psíquics, publicat en aquesta mateixa col·lecció.
Va treballar com a psicoterapeuta al Servei Nacional de Salut anglès i tingué un paper influent en la creació de l’Associació anglesa de Psicoteràpia Psicoanalítica. Psicoanalista didàctic de la British Psychoanalytical Society, treballa en la seva pràctica privada i com a consultor ho ha fet a la Tavistock Clinic de Londres, dirigint seminaris sobre psicoteràpia psicoanalítica i sobre patologies borderline.
El seu treball s’ha centrat en pacients difícils, desenvolupant conceptes centrals de la teoria kleiniana tals com la identificació projectiva, les posicions esquizoparanoide i depressiva, així com el concepte de narcisisme patològic de Rosenfeld. Són conegudes les seves idees sobre la naturalesa defensiva de les organitzacions patològiques límit i el seu ús com a refugi psíquic. Aquests conceptes ofereixen una perspectiva contemporània sobre la reacció terapèutica negativa i el rol de les ansietats paraoides en la resistència al canvi.
Steiner retorna als textos originals i els reexamina amb una mirada nova i fresca. La seva visió penetrant sobre la interacció que té lloc entre analista i pacient, i la manera com l’exposa en els seus escrits l’han convertit en un pensador conegut i clar que ha inspirat noves generacions de professionals.
CONTRAPORTADA:
VEURE I SER VIST. SORTINT D’UN REPLEGAMENT PSÍQUIC ÉS UN LLIBRE DE GRAN INTERÈS CLÍNIC PER A PSICOTERAPEUTES I PSICOANALISTES. ESPECIALMENT PEL QUE FA A AQUELLES SITUACIONS EN LES QUE EL PACIENT COMENÇA A SORTIR DE LES SEVES PROTECCIONS DEFENSIVES I GOSA CONFRONTAR-SE AMB LES CONSEQÜÈNCIES I ELS BENEFICIS DE MILLORAR. EL LLIBRE ÉS DIVIDIT EN TRES GRANS APARTATS EN ELS QUE L’AUTOR REFLEXIONA SOBRE: 1. LA TORBACIÓ, LA VERGONYA I LA HUMILIACIÓ. 2. LA INDEFENSIÓ, EL PODER I EL DOMINI. I 3. EL DOL, LA MALENCONIA I LA COMPULSIÓ DE REPETICIÓ. EMERGIR D’UN REPLEGAMENT SUPOSA EXPOSAR-SE A LA MIRADA DE L’ALTRE. LA QUAL DESPERTA EMOCIONS DIFÍCILS DE TOLERAR QUE SI NO SÓN RECONEGUDES, ACCEPTADES I BEN ANALITZADES PODEN EMPÈNYER EL PACIENT A REFUGIAR-SE DE NOU EN EL SEU AMAGATALL DEFENSIU.
Steiner basa el seu treball creatiu i els seus esforços integradors en les contribucions de psicoanalistes que van des de Freud a Bion, passant per Klein, Rosenfeld i altres contemporanis seus.
Escrit en un estil planer i directe, el text ens introdueix en la complexitat de la interrelació entre pacient i terapeuta, a través d’una abundància d’il·lustracions clíniques. En elles trobem aportacions enriquidores i de gran ajuda pel treball terapèutic diari.