“La sopa de l’avi”, de Mario Satz

Carme Daunas

“La sopa de l’avi”,  de Mario Satz, és un relat sobre la relació d’una adolescent anorèxica de 13 anys amb el seu avi, que està jubilat i és un home de gran saviesa.

Mario Satz va néixer el 1944 a Coronel Pringles, Buenos Aires. És filòleg, assagista, poeta, novel·lista i traductor. Ha realitzat llargs viatges per Amèrica del Sud, Estats Units i Europa. Entre 1970 i 1973 va viure a Jerusalem on va estudiar la Càbala, la Bíblia i antropologia i història de l’Orient Mitjà. Des de 1978 col·labora assíduament en nombroses revistes espanyoles i americanes i ha publicat una desena d’assajos, poemaris i novel·les.

A “La sopa de l’avi” els pares, desesperats després d’un llarg temps de recerca i de consells professionals i veient que la filla cada cop es troba més a prop dels límits de la mort, parlen amb l’avi per veure si ell pot fer-hi alguna cosa. L’autor, amb la metàfora de la sopa, va mostrant com l’avi ajudarà la noia a reviure.

Tot allò que la noia rebutja d’una realitat que sent indigerible, la porta a idealitzar o somniar una altra vida millor en el més enllà. L’avi, també al llindar de la mort, sense recriminacions ni angoixes ni controls desesperats, sinó amb petits detalls com llavors que esperen florir i  ser cuinades, aproxima la noia -que té un gran sentiment de desarrelament-  a la terra perquè pugui créixer.

L’escriptor utilitza un llenguatge senzill, metafòric, acurat i poètic per mostrar el desencant de la noia vers la vida -que envaeix  tot allò que l’envolta-, i per acostar-nos a considerar els límits de la mort, la desesperació dels pares i el patiment de l’entorn -amics i familiars.

Les boniques il·lustracions d’Albert Asensio combinen a la perfecció amb el to poètic del conte. Us recomano aquest llibre que m’ha fet assaborir la vida i la lectura una vegada més.

Ressenya: Carme Daunas
Podeu trobar més informació en aquests enllaços de l’editorial i d’un programa que la TV de Terrassa va dedicar a aquest conte:

La Sopa de l’avi

 

https://youtu.be/aYu7HxVholE?list=PLGcovD6M62jzdQSDW98cw8WIj387XERFS

Títol: La sopa de l’avi
Autor: Mario Satz
Il·lustrador: Albert Asensio
Editorial: Babulinka Books (S.A), c/Rambla del Prat,2,1  08012Barcelona
Primera Edició : Octubre 2013. Segona Edició : Juliol 2016
Pàgines: 60

ISBN: 9788494159008

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Mirades