Exposició de Lita Cabellut: “Retrospective”

Lita cabellut: Meril

Lita cabellut: Meril

Fundació Vila Casas

Als Espais Volart de Barcelona

Es pot visitar fins el 27 de Maig del 2018

 

Tot i ser una de les pintores més cotitzades en el mercat de l´art internacional, a l’Estat Espanyol se la coneix poc, donat que els fluxos comercials oficials no són coincidents amb els seus. Hem d’agrair a la Fundació Vila Casas la trobada amb aquesta pintora creativa i que ja l’any 2013 organitzés a Barcelona la seva primera exposició “Trilogia del dubte”. Actualment exhibeix la mostra titulada “Retrospective”.

Quan vam entrar a les sales on s’exposaven les pintures de la Lita Cabellut (Sariñena, 1961), els quadres ens cridaven. Els visitants érem interpel·lats i ens feien viure sensacions diverses. I no únicament per la grandària i els colors sinó també per l’energia i la força que desprenien. Eren coneguts i estranys a la vegada. Amables i impertinents.

El crític Daniel Garcia Miracle diu d’ells : “Tots tenen una arrel psicològica profunda, en ells el físic i el metafísic conflueixen, es confronten, s’oposen i tots ells estan vinculats a la diversitat, una diversitat que vindica a través de l’art i es val principalment de figures humanes per a expressar a través del físic i les vestimentes, l’estat anímic en el que es troben” .

Aquesta exposició revisa algunes de les sèries que ha fet durant la darrera dècada : Dillusion (2008), Country life (2009), State of Grace (2010), Flower Installation (2016-17), Tempus & Divine (2015), Ethics (2017), Madness and reason (2010), Frida (2011), Coco (2011), Memories wrapped in gold paper (2012), Camaron (2011), After the show (2012), Dried tear (2013), Black tulip (2014), Blind mirrow (2015), Disturbance (2015), White silence (2014).

Lita Cabellut: Private Secret Behind the Veil

Lita Cabellut: Private Secret Behind the Veil

 

Lita Cabellut: Frida con esperanza

Lita Cabellut: Frida con esperanza

En diferents entrevistes i vídeos consultats sobre la seva obra, la pintora explica que no fa mai un retrat individual sinó que escull una temàtica i després, juntament amb el seu equip, fa un càsting per escollir els personatges que parlaran de la història escollida. No l’interessa tant la iconografia com el contingut del relat. Una sola persona pot inspirar diferents pintures de la mateixa sèrie on hi pot haver la víctima i també l’abusador, els que saben, els que ignoren, els que observen. Diu que en el fons cadascun dels personatges són aspectes d’ella mateixa i vol comunicar-ho de tal manera a l’espectador que s’hi vegi emmirallat.

Dona molta importància a la preparació de la tela abans de pintar. Utilitza diferents tècniques que donen a l’obra una pell, una textura que parlen de la cara, del cos, de les cicatrius, dels somriures, de les petjades que la vida deixa en la pell. I això ho representa amb els seus personatges quan es relaciona amb el context d’una temàtica i el decurs del temps.

Per Lita Cabellut, ser artista és una forma de viure i de concebre el món amb autenticitat. Si no es fa així, diu, l’art no emociona.

Quan amb la família adoptiva va visitar el Museu del Prado, va tenir una emoció intensa i iniciàtica en l’art. Allà va decidir als 10 anys que voldria ser pintora i un cop retornada a casa, va començar amb gran passió els estudis acadèmics artístics. Als 19 anys va marxar a estudiar art a la Rietveld Academy d’Amsterdam, ciutat on resideix i treballa actualment.

Aquesta exposició als espais Volart de Barcelona, té un sentit particular perquè la pintora va viure a Catalunya des de ben petita. Exposar aquí la seva obra “Retrospective” es també retrobar-se amb aspectes del seu art que ja hi eren abans, en els seus començaments. Els temes de la seva obra estan vinculats a la Barcelona del Raval on va viure de petita. Diu que a ella li agrada fixar-se en la gent que té menys veu i sentir-se a prop de la gent que està sola. Li agradaria acostar-se i xiuxiuar a l’orella per reconfortar-la.

 

Lita Cabellut: Constantine Sterneberg

Lita Cabellut: Constantine Sterneberg

 

Lita Cabellut cuina l’art de forma lenta. Em recorda a Rilke quan diu que la poesia no s’escriu a partir d’emocions ni sensacions, sinó que recomana al jove poeta escriure poemes després d’haver viscut moltes experiències. En una de les llegendes de la sèrie de Camaron presents en l’exposició, diu que ha tardat 30 anys en poder pintar-lo i ho ha fet amb el fill com a model, representant les seves arrels gitanes. De fet, per ella, el gitano representa la vida nòmada. I ella ho és, en tant que crea móns en cada obra que li permeten estar en diferents llocs i ser algú diferent contínuament. Camaron li arriba a l’ànima, li parla de les seves arrels. Com ell, voldria poder commoure en tot allò que és bo per a la gent, acariciar l’esperit i  fer que allò que fa mal es torni més suau i bell. L’art requereix pair la vida.

Lita Cabellut combina l’abstracció i l’art figuratiu per poder explicar el seu testimoni vital. Valora molt la constància i la repetició que per ella és donar-se temps per trobar allò que vol comunicar. Com a artista és innovadora, combina diferents tècniques, pintures. Utilitza materials com aerosols, olis, pigments antics del segle XVII, fotografies, dibuixos etc. De fet és una artista multidisciplinar que dibuixa, fa escultures, fa poemes visuals o escrits.

En un video sobre el primer diàleg entorn de l’exposició que organitza la Fundació Vila Casas, parlant de la creació diu : “Ningú crea de sobte”. Per la Lita Cabellut, es crea un coneixement col·lectiu en el que la innovació és canviar l’ordre dels elements preexistents. “I és que l’inconscient també en té de coneixements”. Explica que de vegades es diu : “Sóc un geni”. Però això li dura poc i s’adona que té una història marcada sobre la que treballa. Comprèn que els artistes i també ella necessiten dir-se que creen camins nous, però sap que això és una il·lusió que necessiten per seguir treballant.

 

 

Lita Cabellut: After the show

Lita Cabellut: After the show

Actualment col·labora amb la Fura dels Baus en el muntatge, decorats i vestuaris d’òperes.

Espero haver desvetllat l’interès per visitar aquesta exposició, si no ho heu fet ja, per tal de poder contemplar i dialogar amb l’obra de la Lita Cabellut, artista amb una personalitat magnètica.

Ressenya: Esperança Castell

Referències consultades:

Lita Cabellut. Retrospective. Catàleg de l’ exposició als espais Volart ( 2017)

https://www.youtube.com/watch?v=vIxfBnnRE4c&sns=em

https://www.youtube.com/watch?v=_nmQcKcz1Pg&sns=em

https://youtu.be/NryDSU-G04Y

Agraïm a la Fundació Vila Casas  que ens ha facilitat les fotografies que acompanyen la ressenya

 

Vols que t'avisem quan publiquem un altre article?

Àrea: Mirades